Snabbgjorda Munkar


Hej bloggisar!
I dag har vi firat pappa som fyllde 75 år. Vi överraskade honom med att dyka upp på restaurangen (Korrö) som han trodde mamma och han själv skulle äta på... Han kunde ju liksom inte förstå varför alla var så upptagna på hans födelsedag...   blev så lyckat!
 
Blev så sugen i går på att baka munkar när jag såg Simonas magiska bilder! Kolla in här:http://cookiesandsweets.blogg.se/2015/may/donuts-for-hela-slanten.html 
Hade dock lite ont om tid så jag gjorde att annat recept som inte tog så lång tid och som man kan ställa i kylen över natten och baka ut till frukost eller brunchen.
 
Du behöver: (30 munkar)
2,5 dl vatten
2 msk mjölk
50 g jäst
125 g normalsaltat, rumsvarmt smör
0,75 dl socker
10 dl vetemjöl special
0,5 tsk havssalt
 
(5 dl frityrolja)
 
Häll vatten och mjölk i assistenten.
Lös jästen.
Tillsätt socker, smör, salt samt mjöl.
Arbeta degen 15 minuter tills den är blank och smidig.
(Vill du kalljäsa degen så plastar du in den och ställer den i kylen över natten.)
Dela degen i 30 små bitar och rulla bollar.
Låt jäsa övertäckta i 45 minuter.
Värm oljan i en djup gryta till 170 grader.
Fritera 3-4 st åt gången tills de är gyllene ca 1-2 minuter per sida.
Vill du sockra dem så gör du det med en gång annars låter du dem svalna på galler tills du ska dekorera.
Nu börjar det roliga!
Jag valde att doppa mina i vit choklad med polka strössel, ljus choklad med Daimkross, samt mörk choklad med saltlakrits flakes...
Man kan ju toppa med glasyr i olika färger, hackade nötter, eller kokos...
Du kommer säkert på något som passar dig...
 
 
Tänkte att jag skulle göra dem i miniformat nästa gång, perfekt till kalas för munkar gillar ju alla...eller?
 
Kram på er / A-L
 
(Recept från boken: Söta saker)
2 kommentarer publicerat i munk
Taggar: Snabbgjorda munkar, munkar
#1 - - Linnéa:

Wow, ser så gott ut!

#2 - - Emelie Karlsson:

Men vad gott!