Saffransbullar

Helgen springer iväg och vi har firat tredje advent. Vi kan dock inte klaga på vädret i Karlskrona för solen har lyst hela dagen. Ett perfekt väder för att åka ut i skogen och hugga julgran med familjen.
Jag har förbrett pepparkaksdegen och passade på att baka lite saffransbullar också när jag ändå höll på.
Denna saffransdeg har en fördeg för att ge extra saftiga bullar, så lite omständligare kanske men helt klart värd mödan.
 
 
 
Saffransbullar med fördeg:
 
40 st
 
Fördeg:
5 dl mjölk
1-2 pkt saffran
50 g jäst
8 dl mjöl
 
Deg 2:
150 g rumsvarmt smör
2 dl socker
2 krm salt
ca 3 dl mjöl
 
Fyllning:
100 g rumsvarmt smör
200 g mandelmassa
1 tsk äkta vaniljpulver
2 msk socker
 
3 dl vaniljkräm (3 dl mjölk + 7 msk marsanpulver)
 
ägg och flagad mandel
 
Börja med fördegen. Jag använder assistent.
Värm mjölk och saffran till 37 grader. Lös jästen i mjölken och blanda i mjölet. Arbeta degen i 5 minuter och låt sedan vila i 20 minuter.
Blanda sedan ner ingredienserna till deg nr 2. Var försiktig så att du inte tar i för mycket mjöl utan pröva dig fram lite i taget tills degen inte känns kladdig. Arbeta ytterligare i 5-8 minuter tills degen är blank.
Låt jäsa i 20-30 minuter.
 
Blanda ihop fyllningen till en slät smet.
 
Kavla ut degen till en rektangel och bred ut fyllningen. Vik en halv vikning och skär 40 st strimlor som du snurrar och gör som små knutar. Lägg på bakplåtspapper eller i bullformar. Låt jäsa minst 60 minuter.
 
Spritsa i vaniljkräm i alla bullar innan gräddning. Pensla med ägg och strö över mandelspån.
 
Grädda i ca 9-10 minuter i 225 grader.
 
Nu står granen på plats men vi klär den inte förrän i morgon :-)
 
Kramar // AnneLie