Surdegsbröd
God fortsättning på er alla!
Idag smakar julmaten extra gott tycker jag och varför inte komplettera med ett gott bröd till alla rester?
Detta valnötsbröd hade jag med mig på vår lillejulfest som vi har varje år med kompisarna. Jag gjorde inte egen surdeg utan köpte färdig rågsurdeg.

Surdegsbröd:
5 dl kallt vatten
25 g jäst
150 g rågsurdeg (Kronjäst färdiga surdeg på burk)
1 msk rapsolja
700 g vetemjöl (gärna ekologiskt)
3 tsk salt
2 dl valnötter grovt hackade
Jag använder assistent när jag bakar bröd.
Lös jästen i vattnet och rör ner surdegen. Tillsätt övriga ingredienser förutom saltet. Arbeta degen under ca 10 minuter i maskin och tillsätt saltet i slutet och sist valnötterna.
Olja en burk och stjälp över degen i denna. På med lock och låt jäsa minst 2 timmar. Efter halva tiden så viker jag degen och trycker till den. Stjälp upp degen på mjölat bord och vik den dubbel så att det blir mjöl runt om. Tryck till degen men undvik att knåda. Forma två limpor som du lägger på plåt. Låt jäsa minst 1 timme till. Värm ugnen till 250 grader. Skåra lite försiktigt och sänk temperaturen i ugnen till 225 grader. Vill du kan du placera en skål med vatten i ugnen för att få fin och hård skorpa på brödet. Grädda bröden i ca 25 minuter och låt svalna på galler.
Lycka till //annelie