Recept på Italienska Macarons
Det finns olika skolor för hur man bakar den perfekta Macaronen.
I vissa recept ska man koka i hop en sockerlag och i andra är det bara strösocker direkt ner i äggvitan. Vilket man föredrar är en smaksak men jag själv tycker att det är lättast med sockerlag. Den ger ett mer stabilt resultat (mer antal fina kakor) men kanske en aning sötare macaron.

Italienska Macarons
Ger ca 40 macarons
150 g mandelmjöl
150 g florsocker
110 g rumstemporerad äggvita
50 g vatten
185 g strösocker
Ev Hushållsfärg, smaksättning samt dekoration
Jag använder alltid en digital hushållsvåg så inhandla en sådan om du inte har.
Man bör använda dubbla bakplåtspapper eller flergångs-bakplåtsdukar. Att man har dubbla bakplåtspapper gör att man skyddar kakorna från värme underifrån och kakorna blir lite sega.
1. Mät upp äggvitan och täck med plastfolie. Låt stå över natten i rumstemperatur.
2. Kör mandelmjöl och florsocker i matberedaren. Vill du använda vaniljsocker, kakao eller annan
smaksättning i pulverform så blanda ner det också. Ta bort motsvarande mängd av florsockret.
3. Häll 55 gr äggvita i en vispskål.
4. Koka upp strösockret och vattnet i en liten kastrull. Stoppa i en kökstermometer.
5. När lagen har nått 108 grader börjar du vispa äggvitan.
6. När sockerlagen har nått 118 grader, ska den hällas ner i den vispade äggvitan. Häll ner
sockerlagen i en tunn stråle. Vispa tills marängen är glansig, tjock och lite seg. Det tar kanske fyra-fem
minuter.
7. Tillsätt ev hushållsfärg och essens i marängen.
8. Häll i den kvarvarande ovispade äggvitan i mjölblandningen samt tillsätt marängen. Använd
slickepotten för att arbeta ihop mandelmjölet med äggvitan och marängen. Smeten ska bli
slät och blank. Sluta när konsistensen är rätt.
9. Häll smeten i en spritspåse med rund tyll. Spritsa ut kakor av en femkronas storlek på plåtarna. Kakorna
ska flyta ut lite.
10. Strö över ev dekoration.
11. Låt kakorna vila på plåtarna tills ytan har torkat och du kan peta på dem med fingret utan att de
kladdar. Detta tar ca 15-30 minuter.
12. Grädda i ca 12-14 minuter i varmluftsugn på 150 grader.
13. Ta bort papperet från plåten och låt macaronerna svalna. Man kan ställa in kakorna en
liten stund i frysen så lossnar de lättare från bakplåtspappret.
14. Spritsa fyllningen på en macaronhalva, sätt ihop med en annan macaronhalva. Förvara i kylskåp över
natten eller lägg in i frysen.
Viol med saltlakritsfyllning:
violessens och lila pastafärg (eller blå och röd)
150 gr vit choklad
en halv påse krossad turkisk peppar
2-3 msk grädde
Blanda i violessensen i marängsmeten. Man får överdriva lite med essensen.....smaken försvinner något efter gräddning. Smaka er fram!
Smält den vita chokladen och rör ner den krossade lakritsen. Späd med grädde till krämig spritsbar konsistens.



Hej!
Måste fråga en sak. Man ska ju ta bort motsvarande mängd mjölblandning av florsockret. Alltså 150 g. Sen vänder man ju ihop mjölblandningen med krämen från sockerlag och äggvita. Men den andra delen mjölblandning då? Den man tagit bort, när ska den användas? Har helt missat det hur många gånger jag än läser...