Surdegsbröd med valnötter

Surdegsbröd......så gott! Vill man inte göra egen surdegsgrund så finns det idag färdig att handla i affären. Denna gång använde jag rågsurdeg men vetesurdeg funkar säkert lika bra.
Surdegsbröd med valnötter:
500 g ljummet vatten
10 g jäst
150 g rågsurdeg
90 g dinkel-rågmjöl
ca 700 g Manitoba Cream
25 g salt
vallmofrö (valfritt)
Blanda allt utom salt i en degblandare och kör på låg hastighet i ca 8 minuter.
Tillsätt saltet och kör på hög hastighet i ca 5 minuter till.
Låt vila i en oljad plastlåda (rapsolja) i ca 120 minuter, vik ihop degen en gång från varje håll under tiden.
Dela degen i frallor eller två bröd. Jag gjorde i helgen 10 stycken frallor och 1 bröd.
Låt jäsa ytterligare en eller två timmar. Frallorna jäste jag ca 1 timme och brödet 1.5 timme.
Värm ugnen till 275 grader. Snitta frallorna eller bröden och strö på vallmofrö om du vill. Sänk ugnstempen till 225 grader. Baka frallorna i ca 10-12 minuter och brödet i ca 30 minuter.
Sätt in en skål med vatten så får brödet en härligt knaprig skorpa.

Detta surdegsbröd innehåller rätt så mycket salt och har en lätt saltsmak. Supergott att bara äta ljummet med lite smör på eller varför inte rosta, eller göra vitlöksbröd på :-)
Vill man kan man halvera salthalten!
Nej, nu är det dags att sätta till den kalljästa degen.....så att det blir frallor även i morgon bitti!
Kram //AnneLie