Chokladtårta med hallonmousse

Nu har vintern kommit till Blekinge!
Idag fyller vår minsta 5 år och det firades i går med tårta och macarons ;-)
 
 
Chokladtårta med hallonmousse: 12-15 personer
 
Botten:

300 gr smör

6 dl socker

2 dl kakao

4 tsk vaniljsocker

4 ägg

4 dl vetemjöl

Smält smör och rör i socker, kakao, vaniljsocker. Rör i ett ägg i taget och sist mjölet.

Form: 26 cm i diameter.

Har du en form som bara är 24 cm i diameter gör då en 3/4 sats istället.

Grädda i 175 gr ca 30 minuter.
Låt svalna helt.
 
Hallonmousse:
5 dl frysta hallon
1 dl strösocker
3 äggulor
2 dl florsocker
5 gelatinblad
6 dl vispad grädde
 
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
Koka hallon och strösocker några minuter. Sila genom sil, blir ca 2 dl hallonsås, och låt svalna.
Vispa ihop äggulor och florsocker.
Värm 3 msk av hallonsåsen och rör ner gelatinbladen. Rör ner i övriga hallonsåsen.
Rör ihop hallonsås med äggvisp.
Vänd ner den vispade grädden, lite i taget.
 
Jag brukar skära till chokladkakan så den blir helt slät på ytan men det är en smaksak :-)
(Diska själva ringen till formen så att det inte blir chokladspår på hallonmoussen)
 
Fyll formen med hallonmousse och ställ in i kylskåp minst 4 timmar, gärna över natten.
Denna kaka går utmärkt och frysa in.
 
Dekorera med hallon och servera lite vaniljglass till.
 
Kram /annelie