Chokladpaj


Hej!
Hade besök i går av goda vänner, provade att hotta upp tacon till Cola Carnitas och pulled lax. Kul att prova något nytt. Till kaffet blev det chokladpaj med chokladpajskal penslad med mörkchoklad och fylld med godaste chokladkrämen samt toppad med hyvlad choklad...
Perfekta pajen för alla choklad älskare!
 
Du behöver:
Pajskal:
2 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
0,75 dl florsoker
1 äggula
(50 g mörk choklad till pensling)
 
Vispa smör och socker krämigt.
Tillsätt äggula och övrigt.
Arbeta ihop degen och lägg en stund i kylen.
Starta ugnen på 175 grader varmluft.
Kavla ut degen och klä en pajform, gärna med lös botten.
Nagga med gaffel och grädda i ca 13 minuter.
Låt svalna.
Smält chokladen och pensla skalet.
Låt stelna.
 
Chokladkräm:
100 g mörk choklad (välj ljus choklad om du gillar det bättre)
4 äggulor
0,75 dl socker
2,5 msk maizena
1 tsk vaniljsocker
3,5 dl mjölk
20 g osaltat smör
 
Blanda äggulor, socker, maizena och vaniljsocker i en skål.
Koka upp mjölken och slå den i skålen och blanda väl.
Slå blandningen tillbaka i grytan och värm under omrörning tills den tjocknar.
Tag från värmen och tillsätt hackad choklad och smör.
Rör krämen slät.
Täck krämen med plastfolie och låt stå och svalna i rumstemperatur.
Fyll pajskalet.
Plasta in och ställ i kylen några timmar.
 
Dekorera med hyvlad choklad och ev hallon.
Vispad grädde är nästan ett måste till denna paj...
 

I eftermiddag kommer sonen med familj och hjälper oss att äta upp resterna...
Ha det gott // A-L
 
(Receptet kommer från: Roy Fares)
#1 - - Veronica Wallgren:

Åh vad gott :)

#2 - - iza svenningsson:

Så himla gott!! 😍

#3 - - a n n i k a:

Mumsigt!