Vaniljpannacotta med hallonsirap

 
4 portioner
 
5 dl grädde
1 vaniljstång
0,5 dl socker
2 gelantinblad
 
Sjud socker, grädde och vaniljstång i 15 minuter.
Lägg gelantinbladen i kallt vatten.
Krama ur dom och låt dom smälta i grädden.
Häll upp i portionsformar och ställ i kylen.
 
Hallonsirap:
200 g frysta hallon
1 dl socker
1 hel stjärnanis
 
Smält sockret i en stekpanna, rör sparsamt.
Tillsätt hallon o stjärnanisen och små koka i 15 minuter.
Misströsta inte i detta läge utan fortsätt att röra, sockret löser sig snabbt igen...
Sila sirapen och fördela den på pannacottan (som i detta läget bör vara stelnad)
 
En god avslutning på en trevlig middag...
// A-L
 

Saltrostade mandlar

Tänkte titta in här lite snabbt och tipsa er om ett snabbt och supergott snacks.
Man blir ju sugen på salt nu i värmen och dessa är beroendeframkallande kan jag lova.
 
 

1 påse mandel (200 g)
1 dl vatten
0,5-1 msk salt
 
Häll vatten och salt i en stekpanna.
Jag tycker att 1 msk salt är lite väl men prova er fram vad ni tycker...
Låt koka upp och slå i mandlarna.
Detta går fortare än man tror så rör lite då och då.
Mandlarna är färdiga när saltet har lagt sig runt om och det är torrt i pannan.
Slå upp på ett bakplåtspapper och låt svalna.
Nu är det bara att hälla upp något gott att dricka och knapra på...
 Ha en bra dag // A-L
 
 

Nutella- stjärnbröd

Det finns så mycket roligt man kan göra av en vetedeg! Tänkte dela med mig lite inspiration...
Man kan använda vanlig kanel fyllning eller som jag: Nutella
 

Börja med att göra en vanlig vetedeg.
Det blir 2 stora, härliga nutella- stjärnbröd av en sats.
 
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 dl strösocker
2 krm salt
2 tsk kardemumma
12-13 dl vetemjölspecial
 
Smält smöret, tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt.
Rör ut jästen i vätskan.
Tillsätt övrigt och arbeta degen tills den är slät, smidig och släpper bunkens kanter.
Låt jäsa i 40 minuter.
 
Dela degen i 8 lika stora bitar.
Kavla ut till en cirkel och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Bre på nutella men inte riktigt ända ut i kanten.
Kavla ut en cirkel till och lägg på den andra och bre på nutella.
Även nästa ska få nutella täcke, men den sista får vara utan.
Upprepa detta och lägg på nästa plåt.
Nu börjar det roliga...
Klipp cirklarna i 16 bitar men klipp inte ända in spara en liten cirkel i mitten.
Börja med 2 bitar.
Vrid dom 2 varv från varandra, nyp sedan ihop dom längst ner.
Fortsätt runt om.
Nu kan du se ett stjärnmönster...
Mitt blev lite meckigt då temperaturen va olidlig inne, så ett tips är att inte baka när det är för varmt.
Både degen och nutellan ville rinna iväg...ha ha
Pensla med äggvita och strö över grovhackade nötter.
Grädda i ca 20 minuter i 200 grader varmluft.
Ha lite koll mot slutet så den inte får för mycket färg, sänk då ugnstempen något.
 
 
Ni kommer ha imponerade fikagäster, fast det va hur enkelt som helst...bra eller hur?
Kul alternativ till vanliga lilla bullen, man skär en lagom mumsbit eller två...
Kram Anna-Lena
 
 
 
Visa fler inlägg