Sommartårta


Hej!
Denna höga maffiga tårtan bakade jag till midsommar. Härligt somrig med flädermarinerade jordgubbar, lemoncurd och vit chokladpannacotta...
 
Ca 15 bitar
 
Tårtbotten:
250 g smör
4 dl socker
4 stora ägg
7,5 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk bikarbonat
2 msk vallmofrön
4 dl rumsvarm mjölk
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ihop smör och socker hastigt med elvisp.
Tillsätt äggen, ett i taget.
Tillsätt alla torra ingredienser.
Rör ner mjölken.
Dela upp smeten i 3 st springformar 24 cm.
Grädda en i taget i ca 25-30 minuter eller alla i varmluft 150 grader.
Låt svalna.
 
Vit chokladpannacotta:
4 gelatinblad
8 dl grädde
400 g vit hackad choklad
1 nypa vaniljpulver
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Värm grädden (koka inte)
Tag från värmen och rör ner gelatinbladen.
Tillsätt vaniljpulver och hackad choklad.
Rör tills allt smält.
Ställ i kylen ca 6 timmar eller över natten.
 
Lemoncurd:
1 gelatinblad
1 dl pressad citronsaft
1 ägg
2 äggulor
100 g smör
 
Lägg gelatinbladet i kallt vatten.
Blanda alla ingredienser utan gelatin och smör i en gryta.
Sjud under omrörning tills krämen tjocknar.
Tag från värmen och rör ner gelatinet och smöret.
Låt svalna.
 
Flädermarinerade jordgubbar:
3 dl färska jordgubbar
1 dl koncentrerad flädersaft
 
Skiva jordgubbarna och häll över saften.
Ställ i kylen.
 
Montering:
Vispa pannacottan luftig och fast med elvisp.
Fyll en spritspåse gärna med rund tyll.
Lägg en botten på ett tårtfat.
Spritsa pannacotta runt kanten.
Fördela jordgubbarna i mitten.
Spritsa kräm över jordgubbarna och jämna till.
Lägg på nästa botten och tryck till lite försiktigt.
Spritsa pannacotta längs kanten.
Fyll på lemoncurden i mitten.
Lägg på sista botten och tryck försiktigt.
Spritsa på pannacotta på ovansidan och bred ut det jämnt.
Dra paletten längs kanten så du får en jämn kant.
 
Dekorering:
Valfria bär
florsocker
 
Garnera med bär och sikta över florsocker.
 

God natt kram / A-L
 
( Recept från buffe)
3 kommentarer
publicerat i Tårta
Taggar: Flädermarinerade jordgubbar, Lemon curd, Sommartårta, Vallmofrön, bär, vit chokladpannacotta

Snabb morgonlimpa


Hallå!
Nybakat bröd på morgonen kan få mig att hoppa ur sängen ha ha.
Provade detta brödet i morse och det var riktigt gott och lättbakat. Man gjorde degen, formade limpor och satte in det i kall ugn. 50 minuter senare hade jag två nybakade limpor...
 
Du behöver:
50 g jäst
6 dl mjölk
1 dl sirap mörk eller ljus
2 msk rapsolja
2 tsk salt
6 dl vetemjöl
8 dl rågsikt
 
Värm mjölken fingervarm.
Lös jästen i mjölken.
Tillsätt salt, olja och sirap.
Häll ner vetemjöl och rågsikt lite i taget.
Arbeta ihop degen.
Dela degen i två delar.
Forma till limpor och rulla dem i lite mjöl.
Lägg limporna på en plåt.
Ställ in plåten i kall ugn.
Sätt temperaturen på 200 grader, bröden jäser medans ugnsvärmen ökar.
Låt bröden stå i ugnen 50 minuter.
Låt svalna på galler eller mumsa på dem direkt, så gott när smöret smälter...
 

(Hittade receptet i tidningen: hembakat)
 
Kommer göra dessa limpor många gånger framöver, perfekt som variation till morgon frallorna...
 
Ha det gott/ A-L
 
 
 
 

Päronsplittshake


Hej på er!
Hoppas ni hade en härlig midsommar i går! Tror inte att jag kan minnas att jag upplevt en sådan varm midsommar innan... ville typ krypa ur skinnet ha ha.
Men man ska ju inte klaga för då blir det väl regn igen nästa år...
Bjuder i stället på ett svalkande tips, päronsplittshake.
 
Du behöver:
1 halvliter päronsplitt glass
3 dl mjölk
 
Mixa samman glass och mjölk.
Häll upp i glas och servera med sugrör.
Kallt och gott!
 
 
 Kram A-L
Visa fler inlägg