Sjuhålskaka


Hej!
Denna kakan fotade jag snabbt innan vi skulle ge oss iväg på Rally i helgen. För den observante kan jag meddela att jag kan räkna till sju (ha ha) men jag tyckte lite synd om den som skulle råka ta en bit mellan hålen och bli utan kola... Så mitt tips blir att ni gör många mindre hål istället över hela kakan...
 
Du behöver:
3 ägg
3 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
0,5 dl kokhett vatten
 
Vispa ägg och socker poröst.
Rör ner mjöl och bakpulver.
Tillsätt sist det kokheta vattnet.
Häll smeten i en springform.
Grädda kakan i 175 grader ca 35 minuter i nedre delen av ugnen. (kolla med sticka)
 
Kolaglasyr:
125 g smör
0,5 dl socker
3 msk vaniljsocker
2 msk kakao
2 dl grädde.
 
Häll alla ingredienserna i en gryta.
Koka krämen under omrörning tills den tjocknat något ca 10 minuter.
När kakan är färdiggräddad gör du valfria hål med ex skaftet på en slev...
Fyll hålen med kolaglasyren.
Får du glasyr över slå det över kakan.
Ställ kakan i kylen tills kolan stelnat
Serveras ev med grädde... vi åt den utan, någonstans i skogen. Allt smakar så mycket bättre under bar himmel...
 
Nu är det dags att tänka på sängen, tidig morgon väntar... Kram A-L

Gammaldags chokladpudding


Hej!
Denna ljuvliga chokladpuddingen brukade vi få som barn hos en snäll tant. Härligt dallrig, krämig och så god.
Serveras med lättvispad grädde...
 
Du behöver:
1 liter "röd" mjölk
4 msk strösocker
3-4 msk kakao
7 msk maizena
1 tsk vaniljsocker
 
Blanda alla ingredienser i en gryta.
Sjud tills smeten tjocknar. (ej koka)
Häll smeten i en form alt portionsformar.
Låt chokladpuddingen bli riktigt kall i kylskåp innan den serveras.
Servera med vispad grädde.
 
Kram Anna-Lena

Reese´s rutor


Hej!
Har ni provat dessa Amerikanska gobitarna? Choklad och jordnötssmör är ju en riktigt bra kombination. Jag valde att göra dessa i en form och skära i rutor men vill man göra småformar eller en stor "paj" så går det också bra...
 
Du behöver:
(form 25x25)
3 dl jordnötssmör (välj en god)
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
100 g mjölk choklad
100 g mörk choklad
(välj bara ljus eller mörk choklad om du vill)
 
Häll jordnötssmör, vaniljsocker, salt och florsocker i en bunke och blanda allt med elvispen.
Smält chokladen.
Häll halva chokladen i formen. (Lägg i ett bakplåtspapper i botten på formen.)
Ställ formen nån minut i frysen.
Tag fram formen och tryck ut jordnötsfyllningen.
Häll på resten av chokladen och bred ut.
Ställ formen i kylen.
Skär i lagom rutor.
 
Vill man göra små så använd dig av småbrödsformar.
Häll lite choklad i botten på formarna. Vinkla dom så att chokladen kommer upp lite på kanterna.
Rulla en kula av fyllningen och platta till något. Lägg den i formen.
Täck fyllningen med mer choklad.
 
Stor: Använd en pajform med avtagbar kant.
Gör sedan som  med rutorna...
 
Supergoda till en kopp kaffe eller bara som godis...
 

99,3 % jordnötter i den här, stort gilla på det!
 
Ha nu en mysig fredagkväll // A-L
 
Visa fler inlägg