Solrosbröd

 
Hej!
Måste erkänna att det kliade ordentligt i mina bakfingrar när jag kom hem efter en helg med vänner i Malmö.
Det fick bli ett gott bröd till kvällsmat...
 
Du behöver: (1 bröd)
5 dl fingervarmt vatten
50 g jäst
2 tsk salt
4 dl ljust lantbrödsmjöl
8 dl vetemjöl
1 dl solrosfrn
 
Lös jästen i fingervarmt vatten.
Tillsätt salt och mjölet lite i taget.
Arbeta degen några minuter tills den känns smidig.
Tillsätt solrosfröna.
Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.
Knåda degen och forma den till en stor bulle.
Låt jäsa ytterligare 20 minuter.
Snitta brödet med en vass kniv, jag använde ett rakblad.
Grädda brödet ca 25 minuter i 225 grader.
 
 
Njut det nygräddat så smöret smälter sådär gottigt...
 
Nu ska jag tänka på morgondagen, dags att börja jobba igen...
 
// A-L
 

Cornflakesrutor

 
Hej!
Här kommer ett tips till helgen, chokladiga cornflakesrutor...
 
Du behöver:
250 g smör
2 dl socker
1 dl sirap
50 g mörk choklad
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
9 dl special K (Cornflakes)
 
Topping:
200 g mjölkchoklad alt mörk choklad
1 tsk neutral olja
Neverstop
 
Smält samman smör, socker, sirap, vaniljsocker, kakao samt mörk choklad i en gryta.
Låt koka på svag värme ca 5 minuter.
Tillsätt flingorna.
Häll smeten i en form ca 25 x 25 cm med bakplåtspapper.
Ställ kallt en stund.
Gör toppingen så länge.
Smält chokladen tillsammans med oljan.
Bred chokladen över kakan.
Strö över hackade neverstop.
Ställ kallt och skär i lagom rutor.
 
Förvara kakorna i kylen.
 
I morgon är det då sista semesterdagen, känns lite vemodigt...
Får se vad man ska fylla dagen med...
 
Kram på er! /A-L
 
 

Vit chokladglass med blåbär

 
Hallå!
Nu är det ju blåbärstider så passa på att gör några hemgjorda glasspinnar, än är inte sommaren slut...
 
Du behöver:
150 g vit choklad
0,5 burk kondenserad mjölk
5 dl grädde
blåbär
 
Smält den vita chokladen och blanda den med kondenserad mjölk.
Vispa grädden och vänd ner den.
Tryck sönder blåbären lite lätt och blanda ner lite "slarvigt".
Fördela smeten i glassformar (12 st) eller i portionsformar.
Låt frysa några timmar eller gärna över natten...
 
 
Ha det gott / kram A-L
Visa fler inlägg