Frusen cheesecake med kola och pepperkaksbotten


Hej på er!
Redan första advent och vi har varit en runda på julmarknad för att få lite julkänsla...
En god fika hör ju till och denna enkla frusna cheesecaken är ett säkert kort. Pepparkaksbotten med ett lager kola och sedan krämig glass mums!
 
Vill ni baka något med saffran hittar ni goda tips här:
 
Du behöver:
Botten:
200 g goda pepparkakor
50 g smält smör
 
Smält smöret och blanda med krossade pepparkakor.
Häll sedan i en springform och jämna till.
Ställ en stund i kylen.
 
1 burk karamelliserad mjölk
 
Bred på ett lager med kola.
 
Glassmet:
2 äggulor
2 äggvitor
1 dl socker
1 tsk vaniljpulver
200 g philadelphiaost
2 dl grädde
 
Vispa äggulor, vaniljsocker och socker poröst.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
Vispa grädden.
Vispa ner osten i ägg/socker blandningen.
Tillsätt grädden.
Vänd sist ner äggvitorna försiktigt.
Häll glassmeten över kola lagret och ställ formen i frysen ca 8 timmar.
 

Nu ska vi snart äta middag, sedan har jag lovat att värma lite glögg...
 
Ha det gott/ Kram Anna-Lena
 
(Recept från "fikastunder")

Kanelcookies med apelsinspegel


Hej!
Hoppas ni har haft en bra lördag så här långt. Jag har målat hela dagen så snart blir det hämtmat för jag är helt slut ha ha
Ibland får man vara lite lat, eller vad tycker ni?
 
Denna lilla "coola" kaka kan man variera i utseende och smak efter vad man gillar... Jag smaksatte kakan med kanel och använde apelsinkarameller denna gång...
 
Du behöver:
100 g smör
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 msk kanel
1 äggula
1 msk kallt vatten
3 dl mjöl
(hårda apelsinkarameller)
 
Vispa smör och socker krämigt.
Tillsätt övrigt och arbeta ihop degen.
Lägg degen en stund i kylen.
Krossa karamellerna fint.
Kavla ut degen ca 4 mm tjock.
Stansa ut kakor med valfri form.
Tag en mindre form och stansa ut i den större.
Grädda kakorna ca 5 minuter i 200 grader.
Tag ut plåten och fyll "hålet" med karamellkross.
Grädda kakorna ytterligare ca 4-5 minuter tills kakorna känns färdiga och karamellkrosset smält till en spegel.
 

Man kan ju stansa ut granar och fylla med grön karamellkross eller hjärtan med polkagris...
 

I morgon ska ni få tips på godaste adventsfikan...
 
Trevlig kväll / A-L

Chokladfudge med saltlakrits


God morgon!
Måste berätta att jag var på en sån mysig kväll igår. Vi var några tjejer som åkte till "Marias Presenter" i Kristianopel på kramsbindningsmys... Först blev vi bjudna på glögg och pepparkakor sedan fick vi knåpa ihop varsin krans med hjälp av en florist. Kan väl säga att min blev lite väl knubbig men för att vara första gången så fick den duga ha ha. Sedan fanns det lite tid att shoppa i Marias mysiga inredningsbutik. Hittade en hel del mysiga saker. Vi bjöds sedan på underbar soppa med tillbehör och saffranskladdkaka till kaffet...
En riktigt mysig kväll helt enkelt. (Boka in detta nästa år om ni bor i närheten!)
 
Har ni börjat göra lite hemgjort godis ännu? Jag brukar göra lite även till adventsfikat. Här kommer att tips på en chokladfudge med saltlakrits.
 
Du behöver:
400 g mörk god choklad (ta hälften ljus choklad om du vill ha lite mildare chokladsmak..)
25 g smör
1 burk sötad kondenserad mjölk
(8-10st Turkisk peppar karameller)
 
Krossa karamellerna grovt.
Smält chokladen tillsammans med smöret.
Tillsätt den kondenserade mjölken.
Rör ner karamellkrosset.
Häll upp smeten i en form ca 12x20.
Ställ kallt.
Skär fudgen i bitar...
 
(Jag strödde lite smulor ovanpå, men dom ville "smälta" så gör inte det...)
 
Hoppas ni får en toppendag!!!
Kram Anna-Lena
 
0 kommentarer
publicerat i Godis
Taggar: Chokladfudge med saltlakrits, Julgodis 2016, Marias presenter, kristianopel
Visa fler inlägg